Onze school
Avontuurlijke, maritieme opleidingen
GO! De Scheepvaartschool is een kleine, gezellige school, waar iedereen elkaar kent. Je kan bij ons terecht van het eerste tot en met het zesde of zevende jaar. Wij zijn gespecialiseerd in maritiem secundair onderwijs, zowel voor de zeevaart als voor de binnenvaart.
Je kiest voor:
Onze troeven
✓ kleine school, grote kwaliteit
✓ eigentijds onderwijs
✓ sterke contacten binnen de sector
✓ hoogtechnologische infrastructuur
Onze school praktisch
- voormiddag: 8.30 tot 12 u.
- namiddag: 12.45 tot 15.25 of 16.15 u.
- woensdag: 8.30 tot 12. of 12.50 u.
Onze opleidingen zijn heel specifiek. Dat brengt een aantal extra kosten met zich mee:
- Uniform (vanaf het derde jaar verplicht bij vaarten en speciale gelegenheden)
- Deelname aan extern aangeboden cursussen zoals “Basic Safety”, “High Voltage”,…
- Vaarten
Afhankelijk van je studierichting en leerjaar, variëren deze kosten. Meer info over je specifieke situatie kan je krijgen op school. We proberen de kosten bewust zo laag mogelijk te houden.
Wij kiezen voor praktijk
Onze leerlingen – of ze nu kiezen voor de binnenvaart of de zeevaart– komen naar school om te leren. Dat doen ze in de echte wereld, en niet alleen op de schoolbanken.
- Praktijk is een kwestie van veel oefenen. Dat doen we op school in de mate van het mogelijke, maar vooral aan boord van onze eigen opleidingsschepen Themis II en Nele en schepen van partners.
- De leerlingen gaan geregeld op bezoek bij nautische organisaties, gespecialiseerde bedrijven en de Haven van Antwerpen.
- Hoe verder ze vorderen in hun schoolloopbaan, hoe meer ze kennis maken met het leven zoals het werkelijk is, onder meer via stages en werkplekleren.
Wij zetten in op kwaliteit
Dat maken we heel concreet in onze schoolwerking:
- Onze leerkrachten specifieke vakken hebben allemaal veel praktijkervaring. Ze zijn of waren zelf schipper, kapitein, scheepswerktuigkundige… Zo behouden we steeds de link met het werkveld.
- We zijn officieel erkend door de overheid en krijgen geregeld kwaliteitsaudits. Onze school doet continu verbeteringen.
Die inspanningen leiden ook tot resultaat. Onze school draagt met trots het label ISO 9001:2015, uitgereikt door DNV.
Wij zijn mee
De scheepvaartsector verandert voortdurend. Dat beseffen we heel goed bij GO! De Scheepvaartschool. Daarom omringen we ons graag met andere experts uit de sector.
- Samen volgen we de laatste ontwikkelingen.
- We komen meerdere keren per jaar samen met verschillende partners uit de scheepvaartsector.
- We zetten in op internationale projecten, zoals Eddina. We nemen niet alleen deel, maar zijn vaak ook voortrekker.
Zo kunnen onze leerlingen en cursisten zeker zijn dat ze altijd les krijgen op een eigentijdse en innovatieve manier.
Wij bieden werkzekerheid
Onze school bereidt leerlingen voor op het hoger onderwijs of op een toekomstige job als matroos, stuurman, scheepswerktuigkundige, schipper of aspirant-officier. En met succes.
- Met de specifieke kennis en vaardigheden die ze tijdens de opleiding leren, kunnen ze meestal onmiddellijk aan de slag.
- Kiezen voor een opleiding in de scheepvaart of in de havensector, is immers kiezen voor werkzekerheid. Er zijn talloze openstaande vacatures en vele leerlingen krijgen -zelfs voor hun opleiding is afgerond- al werkaanbiedingen.
Vlaams Minister Ben Weyts
“Door het succes van de Antwerpse haven zijn er niet alleen interessante banen, maar wordt er in de sector ook volop baanzekerheid aangeboden. Dat geldt zowel voor jongens als voor meisjes. In de sector komen er steeds meer mogelijkheden voor vrouwen. De samenwerking van de scholen binnen GO! campus Leerhaven, waaronder GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin, is een uitstekend idee. GO! campus Leerhaven wordt hét Vlaams centrum voor maritiem onderwijs. Prognones geven aan dat er tot 2030 een groei van 44 procent van het scheepvaartverkeer is.”
Tinne
(Maritieme technieken dek)
“Verschillende van mijn familieleden werken in de scheepvaart. Daardoor ben ik er al van jongs af in geïnteresseerd. Op school leerden we veel over bijvoorbeeld de stabiliteit van een schip en hoe te navigeren. De leerkrachten kennen hun vak door en door! Door deze fantastische opleiding kon ik na mijn studies meteen aan de slag in de Port of Antwerp-Bruges als VTS-Operator en mocht ik naar Spanje om daar opleiding te volgen. Als VTS-Operator informeer en adviseer ik het scheepvaartverkeer in de dokken van de haven en draag ik mijn steentje bij voor een veilige havenomgeving. Als je geïnteresseerd bent in de scheepvaart, kan ik de opleiding alleen maar aanraden!”
Youssef (Binnenvaart)
“Toen ik 9 jaar was, gingen we op reis naar Tunesië. Daar mocht ik eens een keertje varen. Sindsdien ben ik heel geïnteresseerd in binnenvaartschepen. Toen GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin in 2016 verhuisde naar Linkeroever, schreef ik me in. Ik woon vlakbij. We leren heel interessante dingen, zoals knopen maken, wat we moeten doen als er gevaar is … Dat zijn heel belangrijke dingen, want als matroos bepaal je voor de helft mee of een schip goed vast ligt. Ik vind de vaarten heel leuk. Zo leren we echt hoe het er aan boord aan toe gaat. Het schept ook een band, want we moeten er als groep werken. Het is wel hard werken en moeten zowel de leuke als minder leuke klusjes doen. Dat hoort er allemaal bij. Omdat het allemaal zo interessant is, krijgen we er veel voldoening van.”